DNS ( DOMAİN NAME SYSTEM )
DNS , Domain Name System’in kısaltılmış halidir ve Türkçe karşılık ve anlamı Alan Adı isimlendirmedir. 256 karaktere kadar uzanabilen ve alan adı isimlerini IP’ye çevirmek için kullanılan bir sistemdir. İnternete veya Özel bir network’e bağlı bilgisayarlar , kaynaklar , hizmetler için hiyerarşik olarak dağıtılmış bir adlandırma yapısından oluşmaktadır.
DNS ‘in çalışma mantığına bakacak olursak aslında arkada ip adresi vardır. DNS’in çıkış sebebi ise ip adreslerini ezberlemek yerine alan adları şeklinde gözükmesini sağlamaktır. Bunu şu şekilde düşünebilirsiniz bulunduğunuz mahalledeki veya semtteki tüm cadde veya sokakların isim yerine sayıdan oluştuğunu düşünürsek , hatırlamak ve akılda tutmak ne kadar da zor olurdu değil mi?
Aklınızda olan tüm internet sitesi adreslerinin birer ip adresi olduğunu düşünürseniz bunları aklınızda tutabilirmiydiniz ? Örn: www.arma.net.tr yerine 77.92.108.5 ip adresi yazmak zorunda kalacaktınız.
Alan adı sistemi işte tam olarak burada devreye giriyor ve aradığınız alan adına karşılık gelen ip adresini arka planda kendisi tanımlıyor ve siz o alan adı ile ilişkilenen Bilgisayar hizmetlerini , cihazlarını ve servislerini bulabileceğiniz şekilde ip adreslerine dönüştüyor. Kısaca Her alan adına karşılık gelen bir IP adresi vardır ve siz www.arma.net.tr yazdığınızda karşılık gelen ip adresi bulunur. DNS ( Domain Name Server ) Sizi o adrese yönlendirecek şekilde ulaşmanızı sağlayan yapıdır.
DNS Tarihçesi
1984 Yılından öncesinde DNS kullanılmamaktaydı, o yıla kadar ip adresi çözümlemesi HOSTS adına bir metin dosyasına tutularak manuel olarak yapılmaktaydı. İnternette bağlanacağınız yada ulaşmak istediğiniz bilgisayaların ip adresleri tek tek manuel olarak eklenmekteydi. Bilgisayarlar haberleşmek için önce bu Host dosyasını inceliyor ve orada ip adresi tanımlanmış ise iletişime geçiyor fakat tanımlanmamış ise iletişime geçemiyordu…
Bu sistemin iyi ve işlevsel olabilmesi için HOSTS dosyası sürekli güncel tutulmaya çalışılıyordu bu işlemi Stanford Üniversitesinde belli aralıklar ile gelen liste doğrultusunda güncelliyordu. Bu sistem zamanla sürekli artan bilgisayar sayıları nedeniyle artık güncellenemeyecek bir boyuta ulaşmıştı ve insanlar bu Hosts dosyasını indirmek için bir hayli uğraşıyordu çünkü bu dosyasının içeriği sürekli eklenen bilgisayar listeleri yüzünden indirilemez hale gelmişti, sürekli olarak Stanford Üniversite’sinin bilgisayarları kilitleniyordu ve buna çözüm olarak;
Bütün bu olanlara çözüm olabilmesi için 1984 Yılında DNS’i ürettiler. DNS hem bilgisayardaki veri tabanlarını düzenliyor ve bilgisayarlar arasında sağlıklı bir hiyerarşik yapı kurulmasını sağlıyordu. Tüm ülkelerde örneğin Türkiye(.tr) Rusya(.ru) şeklinde alan adları uzantıları ülkelerin kendi sunucularında tutulup güncel bir şekilde tutuluyordu ve bu alan adları tek bir yerde tutulmak zorunda bırakılmıyordu.